You Are What You Live

我住故我在

穿過廊道幽徑,在沉靜禪意空間中感受這三併住宅的屋主糅合傳統、當代、時尚以及色彩的獨特個性。以傳統東方建築「主屋」、「庭園」與「廂房」的意象概念編排,客餐廚區為主屋,從主屋穿過主臥衣櫃走道這條幽徑進入主臥廂房;另一邊從主屋出發,經過代表著中庭意象的書房,進而進入另一廂房—女兒房。細節上餐廚區的斜頂木結構與庭園書房邊的屋瓦,畫龍點晴地將傳統建築韻味滲進摩登空間裡;中式圖騰簡化成的俐落鐵件窗花、把手,搭配溫和的木料或繃布,還有廚房區強烈橘色與反射材質,搭配自然光影波動,營造出中式倒影氛圍,無不恰如其份地讓現代與傳統和諧共存,也讓屋主喜好濃烈、分明的性格,不著痕跡地展現。

 

A property with a owner of strong personality and a myriad of different passions in fashion, classic Chinese poetry and oriental culture. Given his strong passion on these aspects of life, we decide to focus on putting these elements together as we start the designing process for this residential condo. The floor plan of this condo draws inspiration from the traditional Chinese architectural idea. Traditionally, structural concept of a building composes of a main building, a courtyard and different wings. So the inside of this condo is also part of the building overall. The living room, kitchen and the dining area is the main portion of the house, through which a corridor into the wing (master bedroom). The same concept applies on the way to the daughter’s room, where it starts in the main portion and through the courtyard (study room). Another obvious clue we borrow from Chinese traditional architecture is the pitched roof structure for the living room, dining room and kitchen. And the roof tiles for the courtyard study. We choose to simplify traditional Chinese symbols and turn them into metal window grilles and handles, and pair them up with wood and fabrics for a sense of warmth. In the kitchen we employ reflective material for it to work in conjunction with natural light to create this inverted mirror effect, which is another nod to traditional Chinese landscaping. So it is no secret that the design theme of this particular project is to expand on both the old and new elements while make them coexist in harmony, much like its passionate and versatile owner.

 

Photography|李國民空間攝影事務所


面積|52.5 坪(174 m²)     居住成員|3     房屋狀況|新成屋     格局|3 房 2 廳 2 衛     主要建材|木皮、磚、塗料、鐵件、玻璃