Project No. 302

Multi-function with Balance

小住宅空間設計,往往忽略了視野與景色的重要,更忘記怎樣從小空間拿捏出最好的平衡。我們將多餘的設計除去,思考最重要的細節,讓舒適與功能並重,且摒棄小宅的傳統夾層思考,將原始空間中的兩種高度:3.6 m & 4.2 m 重新設計、調整格局分配,讓居住者從不同的視角互動感受空間。穿梭房子的木質長廊,串聯空間也延伸機能,其中備有升降餐桌,也有貯物空間,而餐桌旁較低的窗戶設計,則讓整片通透的落地窗長廊保有私密性,同時與戶外維持著連結。細節如從主空間的木材質延伸衛浴的木紋磚,無不為這個迷你空間,帶來最舒適的平衡與一致。

 

The key to achieve exceptional design with limited interior space is balance – with better emphasis on the environment, and focusing solely on the design essentials. With the 33m² given, the challenge lies in maintaining form and function with limited real estate. Small house traditionally opts for the mezzanine for better space management. This time we go with an unique design to accommodate the two interior heights – 3.6 meters and 4.2 meters respectively, such maneuvering that would create a different experience both visually and spatially. A wood corridor that goes through the house, and complete with the right amount of storage space. We specifically lower the windows by the dining table to maintain a sense of discreetness, while still connect the house to the outside. Other notable details like wood texture in the main room to wood tile in the bathroom are just few of the neat design cues in this otherwise compact living quarters.

 

|Awards|

2017 TID Award 台灣室內設計大獎 居住空間類微型 TID 獎TID 金獎

2017 iF Design Award 室內建築住宅空間金獎 

2016 APIDA 亞太區室內設計大獎 小型住宅空間銀獎評審大獎

2016 TINTA 台灣空間美學新秀設計師大賽 小坪數空間新秀金獎

 

Photography|Hey! Cheese


面積|10 坪(33 m²)     居住成員|2     房屋狀況|新成屋     格局|1 房 1 廳 1 衛     主要建材|健康合板、烤漆玻璃、不鏽鋼、人造石、磚